הסכם לחיים משותפים – בעד ונגד
עקב התפרצות הקורונה מספר לא קטן של הזוגות לא הצליחו לטוס לחוץ לארץ להתחתן. השמיים היו סגורים, לא כולם יכולים לחזור לשבת בבידוד וגם ישנם עובדים חיוניים אשר אסור להם לצאת מגבולות המדינה עקב המצב. אז מה ניתן לעשות? בינתיים אין אלטרנטיבה אחרת בארץ חוץ מהסכם לחיים משותפים. למרות, שישנם ניסיונות למצוא פתרון, לא מזמן פנו למספר מדינות עם בקשה לבצע רישום של הזוגות בארץ בשגרירויות של אותם מדינות. חוץ מנורבגיה שבעצם הסכימה לתהליך הזה בתנאים מסוימים מצד ישראלים, אף מדינה אחרת לא ענתה “כן”. אבל כל זה בינתיים רק דיבורים ואין שום תחלופה לטקס נישואין דתי.
אז מה זה הסכם לחיים משותפים ואיך הוא משתלב בתמונה?
קודם כל הסכם לחיים משותפים נועד להסדיר את הזכויות ואת החובות של בני הזוג שמנהלים יחד משק בית ולא יכולים או לא רוצים להתחתן. אופן התנהלות של אותו זוג דומה להתנהלות של זוג נשואי, והם בעצם נכנסים תחת הגדרה “ידועים בציבור”. לבני זוג ידועים בציבור יש חובות וזכויות סוציאליים, אבל דבר אחד לא תקף כלפי הסטטוס שלהם – במידה והם נפרדים החוק של זוגות נשואים שאומר, שכל הרכוש שבני הזוג צברו במהלך החיים משותפים מתחלק שווה בשווה. אז במקרה של ידועים בציבור זה לא יקרה. במקרים כאלו הסכם לחיים משותפים פותר את הסוגיה וגם עוזר למנוע כאוס ועצבים, מכיוון שהכל היה מחושב ומוצהר מראש.
מה מפורט בהסכם?
מטרתו הראשונית של ההסכם – לעשות סדר בבלגן, לכן הסכם זה נוגע כמעט בכל התחומים: ניהול משק בית, ילדים, נכסים, הכנסות ועוד. בהסכם ניתן לסכם באופן ברור, מה בדיוק יקרה במידה וקשר זה ינותק ובני הזוג נפרדים. כך למשל, ניתן לציין מה יהיה גורל של הנכס, שנרכש על יד אחד מבני הזוג עוד לפני תחילת הקשר, או מה יהיה עם הכנסות, שמתקבלות מהשכרת נכס של אותו בן הזוג, שרכש אותו עוד לפני כניסתו לזוגיות. כמובן, זה גם המקום לציין כללי התנהגות בתחום ביטוחים, ירושות, פנסיה, תשלומים וכמובן מתנות.
חושב לדעת, שבעצם הסכם לחיים משותפים אינו זקוק לאישור על ידי גורם משפטי, בשביל להיות תקף וכביל. אבל מניסיון, במהלך החיים תשמעו קולות, שיגידו עדיף שהוא יהיה חתום על ידי בית המשפט וזה יעלה להסכם את הערך המשפטי.
איפה ניתן לערוך הסכם כזה?
בדרך כלל לעריכת ההסכם נהוג להשתמש בשירות של עורך דין לענייני משפחה, שמתמחה בנושא. עורך דין גם יעזור להכין את ההסכם, בצורה הכי הוגנת כלפי 2 בני הזוג. אחד מהמשרדים שבעזרתו תוכלו לערוך הסכם חיים משותפים – משרד עו”ד קלרפלד. אז אם אתם מעוניינים למנוע “תקלות” ומריבות בעתיד כדאי לכם לערוך את ההסכם בהקדם.
***כל הכתוב אינו מחליף את היועץ המקצועי.